Historie
Historie

Hardeman, sinds 1938

Voor het jaar van onze oprichting gaan we terug naar 1938. Aan de Griftweg in De Klomp (Gelders Veenendaal) woonde de familie Hardeman. Met paard-en-wagen werden vanuit hier allerlei werkzaamheden verricht, op aanvraag ook voor derden.

Sleperij Hardeman
In maart 1938 liet de oudste zoon van het gezin, Gerrit Hardeman, zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel als zogenaamde “sleperij”. De hoofdactiviteit bestond uit het verslepen van boomstammen uit omringende bossen. Dit gebeurde met een sterk trekpaard. Later kwam daar transport en de handel van zand bij. De ouderlijke boerderij stond namelijk naast een zandrug van enkele meters hoog. Het benodigde zand werd daarvan afgeschept.  Niet veel later kwamen de eerste aannemers als klant in beeld. Met paard-en-wagen werden er stenen gehaald bij de steenfabriek langs de Rijn bij Wageningen.

De eerste vrachtwagen 
Net na de oorlog werd de eerste vrachtwagen in gebruik genomen, een Canadese Chevrolet 60, afkomstig uit een legerdump. Deze werd met name gebruikt voor het vervoer van zand, maar werd ook voor familieleden ingezet om vee naar de markt te vervoeren.

Na de Chevy brak er een tijdperk aan het Bedford vrachtwagens. De bedrijfsnaam werd veranderd in “Transportbedrijf Hardeman”. Zo rond 1965 werd de eigen zandafgraving uitgebreid met afgravingen bij de Emminkhuizerberg in Renswoude. Het bedrijf staat sindsdien bekend als “Hardeman Zand- en Grindhandel”. In 1970 werd de eerste zelfrijdende graafmachine in gebruik genomen.

Nieuwe generatie Hardeman
In 1983 volgde een grote klap door het plotseling overlijden van Gerrit Hardeman op 65 jarige leeftijd. Zijn zoon Gijs was toen pas 15 jaar oud. Mevrouw Hardeman, de weduwe van Gerrit, heeft met Arend van de Lagemaat (al sinds 1963 in dienst) de leiding overgenomen.  In 1986 kwam Gijs Hardeman in het bedrijf. Na deze moeilijke jaren volgde een tijd van voorspoed. Het wagenpark werd regelmatig vernieuwd en er werd gestart met de verhuur van containerbakken.

Verhuizing naar Veenendaal
Door steeds weer goed in te spelen op vragen van opdrachtgevers is er een enorme groei doorgemaakt. Het vertrouwde terrein aan de Griftweg werd al gauw te klein, in diezelfde periode werden bedrijven in het buitengebied van de Klomp uitgekocht door de gemeente. In die samenloop van omstandigheden zijn wij in 2016 verhuisd naar de Middelbuurtseweg in Veenendaal, naar een aantrekkelijk perceel van 8000 m2.

De nieuwe locatie aan de Middelbuurtseweg bracht mogelijkheden tot uitbreiding van de dienstverlening, zoals afvalverwerking en de levering van beton. Anno nu, bijna 84 jaar later. werken wij op deze locatie nog steeds met evenveel plezier en passie!

Op zoek naar een passende oplossing voor uw project?